Bugun...


2. El Otomobil Alırken
Yeni bir otomobil almak veya otomobilini yenilemek isteyenler için günümüzde farklı fiyat ve özelliklerde, sıfır km veya ikinci el pek çok seçenek bulunmaktadır. 2015 yılı biterken otomobil markalarının ilgi çekici yıl sonu kampanyalarının da arttığı düşünüldüğünde karar vermek daha da zor olabilir.

facebook-paylas
Tarih: 03-12-2015 17:09
2. El Otomobil Alırken

Yeni bir otomobil almak veya otomobilini yenilemek isteyenler için günümüzde farklı fiyat ve özelliklerde, sıfır km veya ikinci el pek çok seçenek bulunmaktadır. 2015 yılı biterken otomobil markalarının ilgi çekici yıl sonu kampanyalarının da arttığı düşünüldüğünde karar vermek daha da zor olabilir.

Bu konuda ilk akla gelen, yıl sonu satış avantajlarından faydalanarak 2015 model sıfır bir araç mı almalı veya birkaç ay daha bekleyerek 2016 model yılı bir araç mı satın alınmalı yoksa ikinci el bir araç mı tercih edilmeli sorusudur. 2015 yılı son aylarında sıfır kilometre yeni bir otomobil almak isteyenler için tavsiye vermek gerekirse; fiyat, donanım özellikleri, gerekiyorsa finansman imkanları ve alınmak istenen model serisinin güncelliği yani mevcut kasanın ne zaman değiştiği ve ne kadar süre sonra yenilenmesinin beklendiği ilk öne çıkan kriterler olarak görünmektedir.

Eğer sıfır km otomobil almayı tercih ediyorsak, yeni nesil teknolojiler ile üretilmesi önem kazanmaktadır. Yeni nesil  teknolojilere sahip araçların daha hafif  ve daha düşük yakıt tüketimine sahip oldukları, emisyon oranlarının da düşük olması nedeniyle çevreyi daha az kirlettikleri göz önüne alınmalıdır.

Üretim yöntemleri ve kullanılan malzemeler nedeniyle yeni nesil otomobiller, yüksek mukavemette gövde yapısına sahip olmalarının yanında ağırlıkları azalmıştır. Bu durum ağılığa bağlı yakıt tüketimini ve yol tutuş özelliklerini olumlu yönde etkilemektedir. Düşük hacimli ve yüksek verimle çalışan turbo destekli yeni nesil motorlar, gelişmiş otomatik ve manuel şanzıman sistemleriyle daha az yakıt tüketerek daha yüksek performans sunabilmektedir. Otomatik Start&Stop sistemi, statik dönüş farları, geniş ekran multimedya sistemleri, ABS, ESP gibi gelişmiş güvenlik donanımları günümzde B ve C segmentinde yer alan yeni pek çok otomobil modelinde bulunmaktadır.

İkinci el araç satın alma sürecindeki öncelikleri sıralamak gerekirse; önemli bir kazası olmaması, bakımlarının zamanında, eksiksiz ve tercihen yetkili servisinde yapılması, aracın iç ortamının temiz olması, kilometresinin düşük olması ve mümkün olduğu ölçüde model yılının yakın olması sayılabilir.

Yıl içinde otomobil ile yapmayı planladığımız yol miktarı dizel veya benzinli motor tercihimizi etkileyebilecektir.  Ayrıca tüm bu araştırma, değerlendirme ve karar verme sürecinde, almak istediğimiz aracın bütçemize ve ihtiyaçlarımıza uygun olması gerektiğini unutmamalıyız.

Sıfır km yeni veya ikinci el otomobil tavsiyesi
Aynı bütçeyle sıfır kilometre yeni bir otomobile göre daha donanımlı ve üst sınıf ikinci el bir otomobil almanız mümkün olabilir. Bunun yanında ikinci el sorunsuz bir otomobil almak için kapsamlı bir araştırma gereklidir. Günümüzde, Hasar Sorgulama Servisi 5664 ile araçların hasar ve tamir süreçleri hakkında bilgi edinebiliyoruz. Ayrıca servislerin 100 nokta kontrolü gibi isimlendirdiği kapsamlı kontroller almayı düşündüğümüz 2. el araç ile ilgili detaylı bilgiler sunabilir.

Dizel veya benzinli otomobil tavsiyesi
Marka ve modele göre değişiklik göstermekle beraber, genel olarak dizel motorlu araçlar benzin motorlu araçlara göre daha yüksek fiyata sahiptirler. Ayrıca dizel otomobillerin bakım maliyetleri de benzinli otomobillere göre daha fazla olabilmektedir.  Bunun yanında yıllık 15.000 km üzeri kullanımlarda dizel motorlu araçlar daha düşük yakıt maliyetleri ile avantajlı durumdadır. Yalnız son yıllarda otomobil üreticilerinin klasik atmosferik benzinli motorlardan, daha düşük motor hacmine sahip yüksek verimli turbo motorlara geçişi ve start&stop fonksiyonu gibi yakıt tüketimini düşüren özellikler sayesinde, yakıt maliyetleri yönünden benzinli ve dizel otomobiller arasındaki fark azalmıştır.

Otomatik vitesli veya düz (manuel) vitesli otomobil tavsiyesi
Otomatik vitesli otomobiller çift kavramalı gelişmiş otomatik şanzıman teknolojileriyle çok daha seri çalışmakta, yeni nesil yüksek verimli motorlar ile düşük yakıt tüketimi sağlayabilmektedirler. Sürüş kolaylığı ve konforunu da göz önüne aldığımızda, gittikçe yaygınlaşan otomatik vitesli otomobillere artan talebi anlamak mümkün olacaktır. Bunun yanında, marka ve modele göre değişmekle beraber otomatik vitesli otomobiller, genellikle düz (manuel) vitesli otomobillere göre daha yüksek fiyatla satılmaktadırlar.

Hatchback, Sedan, Crossover veya SUV otomobil tavsiyesi
Bu konuda kişisel tercihlerin yanında, otomobilin kullanım amacı ve ihtiyaçlar belirleyici olmaktadır. Örneğin; aileler için büyük bagaja sahip sedan otomobiller veya geniş iç hacimleriyle SUV modeller tercih sebebiyken, hatchback modeller sportif görünümleriyle öne çıkmaktadır.

Otomobil marka ve model tavsiyesi
Otomobil üreticileri satış kampanyaları ile zaman zaman müşterilerine fiyat, finansman, garanti, servis ve donanım ile ilgili farklı avantajlar sunabilmektedirler. Güncel otomobil kampanyalarının takip edilmesi otomobil seçiminizde yardımcı olabilir. Marka seçiminde, otomobil üreticisine olan güven duygusu, aracın menşei, satış sonrası hizmetlerin kalitesi ve yaygınlığı öne çıkmaktadır.

Opak veya metalik boya tavsiyesi
Tamamen kişisel bir tercih olan otomobilin renk ve boyası konusunda, bazı üreticilerin metalik boya için fiyat farkı uygulaması nedeniyle opak boya seçeneği tercih edilebilmektedir. Metalik boyaların göz alıcı pek çok farklı rengi otomobillere şık bir görünüm sağlamaktadır. Opak renk seçeneğinde ise genellikle beyaz ve siyah renkler tercih edilmektedir.

Sıfır km yeni bir otomobil almaya karar verildiğinde geniş bir araştırma sonucunda marka, model, donanım seçenekleri ve ilgili otomobil için geçerli olan kampanyalar göz önüne alınmalıdır. Satış temsilcilerinden kapsamlı bilgiler edinildikten sonra kişisel tercihler, ihtiyaçlar ve bu konu için ayrılan bütçe doğrultusunda nihai tercih yapılmalıdır.






YORUMLAR

Gòkhan VARDAR
05-12-2015 00:18:00
2.el arac almak gerçekten karar vermesi zor bir durum heleki temiz ve orjinal bir araç bulmak çok daha zor.. ama yazi guzel dikkate alinmali

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI