Bugun...


2.el aracınızı nasıl satarsınız?
2010 yılında yapılan düzenlemelere göre; 2.el araç alım-satım işlemleri oldukça kolaylaştırıldı. 2.el araç alım - satım işlemi artık NOTER lerde yapılıyor.

facebook-paylas
Tarih: 26-04-2016 10:54
2.el aracınızı nasıl satarsınız?

2.el Aracınızı Nasıl Satarsınız?

2010 yılında yapılan yasal düzenleme sonucunda 2.el araç alım-satım işlemleri için günlerce süren işlemlere ve yüksek alım-satım parası ödemeye gerek kalmadı.  2.el araç alım - satım işlemi artık NOTER lerde yapılıyor ve işlem yaklaşık 15 dk gibi kısa sürede tamamlanıyor.

2.el araç alım-satım işlemleri nasıl yapılır?

Öncelikle aracınıza ait Motorlu Taşıtlar Vergisi, ödenmemiş Zorunlu Trafik Sigortası, Trafik Cezası gibi borçları varsa ödenmesi gerekmektedir. Noter'de yapılacak araç satış işlemlerinde ilgili kurumlar ile entegrasyonlar kontrol edilerek eksik ödemeler varsa işlem yapılamaz.

Aracın üzerinde haciz, rehin gibi satışa engel durum varsa ilgili kurumlarla bu engeller kaldırılmalıdır.

Alım-Satım işlemine giderken mutlaka Araç sahiplik belgeniz (ruhsat) ve kimlik belgeniz yanınızda olmalıdır.

Alıcı ve satıcıların kimlikleri Kimlik Paylaşım Sisteminden sorgulanır. Hukuki ehliyetleri ise noterlik mevzuatı gereği sorgulanarak işleme devam kararı noter yetkilisi veya noter tarafından verilir.

Verilen bilgilere göre araç sicil bilgilerine elektronik ortamda ulaşılarak satış, devir ve tesciline engel bir durum olup olmadığı noter yetkilisi tarafından kontrol edilir. Sorun olması durumunda satıcı ya da alıcı ilgili birimlere yönlendirilir.

Aracın tescil bilgilerinde satışa ve tescile engel bir durum yok ise işleminiz yaklaşık 15 dk. içerisinde tamamlanır.

Yeni araç sahibi 15 gün içinde ilgili Tescil Bürosundan (Tescile ilişkin geçici belgede belirtilmiştir) Tescil Belgesini elden alabilir.  15 günden sonra Tescil Belgesi Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı adresine Emniyet Genel Müdürlüğü veya Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği kurum tarafından otomatik olarak postalanır.

Aracın yeni sahibi 10 gün içinde aldığı araca Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmak zorundadır.






YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI