Bugun...


KIA SPORTAGE 1.6 GSL PLUS ECO DYNAMICS İNCELEME
Kia'yı Kia yapan model, Sportage, bu kez kompakt Suv segmentinde yer alan, 2012 model ve tabiri caizse en full versiyonu Gsl Plus Eco Dynamics, 1.6 lt. hacminde ve manuel şanzımana sahip Kia Sportage deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.

facebook-paylas
Tarih: 25-02-2016 22:29
KIA SPORTAGE 1.6 GSL PLUS ECO DYNAMICS İNCELEME

Merhaba değerli Ankaraotohaber okuyucuları...

Sizlerle bugün yeni bir araç testinden sesleniyorum.

Kia'yı Kia yapan model, Sportage, bu kez kompakt Suv segmentinde yer alan, 2012 model ve tabiri caizse en full versiyonu Gsl Plus Eco Dynamics, 1.6 lt. hacminde ve manuel şanzımana sahip Kia Sportage deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.

2014 yılının Ağustos ayında 56.000 tl'ye, beyaz, cam tavanlı ve 18,000 km de aldığım aracımı, yaklaşık 2 ay kullandım. Bu süre zarfında ortalama 6 bin km yol yaptım, Ankara-Bartın ve şehir içi kullanımlarım olduğunu belirtmek isterim.

Öncelikle bu aracı almama neler sebep oldu?

Dış tasarımı gayet akıcı çizgilere sahip, mercekli ön far grubu çekik ve dışarıya doğru hafif çıkıntılı, sis farları ön tamponun olabildiğince yan kısımlarına konumlandırılmış ve şık bir taraşıma sahip, yan taraftan bakıldığında büyük aynalar, camların coupe otomobilleri andırması, ön çamurluklardan başlayıp arka çamurluklara kadar uzanan plastik malzeme, arka bölümde ise stop lambalarının büyüklüğü, benim bu aracı almamda ilk etkenlerdi.

İç kısımda ise aracın anahtarsız giriş ve çalıştırma özelliği, geri görüş kamerasının dikiz aynasında olması, içinin gerçekten çok ferah bir yapıya sahip olması ki bunda çift bölmeli cam tavanın çok katkısı var. Elinizi her attığınız yerde eşya gözlerinin olması, ön ve arka koltuklarda bile koltuk ısıtmalarının olması ve kullanılan kumaş kalitesinin güzel olması gerçekten nadir görülebilen özelliklerden.

Yalnız her Suv modellerinde karşılaştığımız plastik kalitesi söz konusu maalesef bu araçta da var.

Maliyetten kaçmak mı yoksa gerçekten dayanıklı olduğu için mi böyle yapıyorlar bilmiyorum ama daha güzel ve dokunulduğunda daha güzel hissettiren bir malzeme olsaydı gerçekten inanılmaz satış değerlerine ulaşabilir diye tahmin ediyorum.

Kullanılan ses sistemi yeterli düzeyde olsa bile kullanım açısından pek iç açıcı değil ve usb ile müzik dinlemek istenildiğinde sürekli hata vermesi sanırım kronik sorunlarından.

Kullanım yönünden gayet sessiz bir yapıya sahip. Direksiyon boyutu ilk başta büyük gelse de alışınca böyle olmasının mantıklı olduğu kanısına varıyorsunuz. Motor sesi 3000­-3500 devirlere kadar neredeyse yok denecek kadar az, fakat aracı biraz devirli kullanmaya başladığınızda sanki turbo beslemeli bir motorun sesini duymaya başlıyorsunuz. Ayrıca araçta start­stop özelliğinin ve yokuş iniş desteğinin de bulunduğunu belirtmek isterim. Motor gücü olarak 135 hp olmasına rağmen yere güç aktarımı 165nm tork olduğu için aracın 1400 kg'lık ağırlığı için yetersiz kaldığını söylemek zorundayım.

6 ileri manuel şanzımana sahip araç, düz yolda ve sollamalarda yeterli performansı sağlarken iş yokuşlara geldiği zaman araçla neredeyse durma noktalarına geliyorsunuz. Bunun bir nedeni de motorun devrini arttırmamak için gaza az basmamız ve araçta yığılmalar olması. Yokuşlarda vites küçültmemek için en az 5000­-6000 devirlerde gitmek gerekiyor ki günümüz Türkiye'sinde böyle kullanım için fazla yol bulunmuyor.

Ankara-­Bartın arası yolculuğumda aracın yol tutuşunu ve süspansiyonların çalışma limitlerinin yüksek olmasından yana çok memnun kaldığımı belirmek isterim. Yalnız aracın bir kaç cm daha yüksek olması daha da keyifli kılardı diye düşünüyorum. Şehirlerarası yakıt ortalamam 8-­8,5 lt. olmasına rağmen şehir içinde 11­-13 lt arasında oldu ki neredeyse hiç performanslı kullanmadım diyebilirim.. Bence yakıt konusunda daha cimri bir motor konulmalı ya da alacak kişi kesinlikle tüp taktırmalı diye düşünüyorum. Vergilendirmeden dolayı 2.0 lt. dizel versiyonlarını kullanmak gerçekten zor, fakat bu araçta 1.6lt dizel seçeneği sunulursa Türkiye'de inanılmaz derecede tutulacağını düşünüyorum.

Kısaca belirttiğim tutarlarda alınabilecek en güzel ve kullanışlı araç olsa da sırf motor performansı yönünden zayıf kaldığı için tercih edilmeyebilir.

Donanım seviyesi standartların çok üzerinde ve bagaj ve yükleme alanlarının fazla olması da avantajlarından. Çocuklu aileler için binek araçlar yerine bu aracı tercih etmeleri daha mantıklı olacaktır.

Bir sonraki yazımda tekrar buluşmak dileğiyle...

Emre DARICI






YORUMLAR
3 Yorum

Selçuk Karaman
20-06-2018 18:44:00
Emre bey gsl plus eco dynamic (fullversion) ile gsl paket arasındaki farkları belirtmeniz mümkünmü acaba? Şimdiden teşekkür ediyor kazasız sürüşler diliyorum.
Emre DARICI
19-04-2018 12:57:00
Salih Bey, bahsettiğimiz araçlarda Sport yada Eco modu bulunmamaktadır.
Salih tavacı
12-04-2018 09:10:00
Emre bey bahsettiniz araçta sport modu eco modu diye bi seçenek varmı ?

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI