Merhaba değerli okuyucular, kışlık lastikleri takma zamanı gelmek üzere, bu sebeple yeni lastik almak isteyen birçok araç kullanıcısı alacağı lastiğin jant – yanak ölçüleri haricindeki bilgilere sahip değil maalesef.
Bu konuda lastiğin teknik değerleri hakkında biraz bilgi veremeye çalışacağız.
Lastik deyip geçmemek lazım. Aslında lastik seçimi çok hayati öneme sahiptir. Yanlış lastik seçimi aracın yükünü ve hızını hesaba katmadan kullanılması durumunda büyük risklerle karşı karıya gelmemize sebep olabilecektir.
Lastik almaya gittiğimizde lastikçinin markaya veya pahalı ya da ucuz yönlendirmesine göre satın alıyoruz. Aracın günlük kullanımdaki maksimum yükü, günlük kullanımdaki hızı gibi değerler hiç sorulmaz. O an elinde satmak istediği ürüne yönlendirir ve bizde kuzu kuzu satın alırız.
Lastikler dört ana bölgeden oluşur
-Sırt Bölgesi
Lastiğin yere temas ettiği en dış kauçuk bölümdür. Kanal ve Bloklardan oluşur. Kanal ve bloklar aracın çekişini, yola tutunmasını, su tahliyesini, hava kanalları ile lastiğin soğutulmasını sağlar.
- Omuz Bölgesi
Sırt bölgesinin yanak bölgesiyle birleştiği alandır. Lastiğin lastik yapısına göre darbe kesitleri yer alır.
-Yanak Bölgesi
Lastiği çepe-çevre saran sırt ile topuk bölmeleri arasında kan kauçuk bölgedir. Lastiğe ait teknik veriler marka bilgileri dış yüzeyde yer alır. Lastiği yandan gelecek sürtünmelere karşı korur.
-Topuk Bölgesi
Tekerin jantla temas ettiği bölgesidir. Kauçuk karışımı bir yapıyla birbirine bağlanan topuk teli demeti, jant yastığı ve topuk dolgusu bileşenlerinden oluşur. Lastiğin janta iyi oturmasını janttan ayrılmamasını sağlar.
Lastik üzerindeki yazılar
Her lastiğin yanak bölgesinde lastiğe ait bilgiler veren yazılar bulunur. Bu yazılarda lastiğin özellikleri, kullanıma dair uyarılar bulunur.
Örnek Ölçü :
205 65 R 15 94 H
205 :Lastik taban genişliği – milimetre cinsinden değerlendirilir.
65 :Yanak yüksekliğinin lastik taban genişliğine oranı - % (yüzde olarak gösterilir)
R :Radyal tip lastik olduğunu belirtir
15 :Lastik iç çapı, jant ölçüsü olarak geçer. – inch ölçü birimide kullanılır,
94 :Yük endeksi (aşağıdaki tabloda yük sınıfları ve taşıyabildikleri ağırlıklar belirtilmiştir)
H :Hız sınıfı (aşağıdaki tabloda hız sınıfları ve çıkabildikleri maksimum hızlar belirtilmiştir)
YORUM YAZ