Bugun...


Yaz Aylarının Korkulu Rüyası; Su Kaynatma Problemi!
Yaz sıcaklarının kendini iyice hissettirmesiyle su kaynatıp yolda kalan araç sayısı arttı.

facebook-paylas
Tarih: 19-07-2016 09:23
Yaz Aylarının Korkulu Rüyası; Su Kaynatma Problemi!

Sıcak havalar insanları bunalttığı gibi otomobilleri de bunaltıyor. Yaz sıcaklarının kendini iyice hissettirmesiyle su kaynatıp yolda kalan araç sayısı arttı.

Her araç sahibinin en az bir kere karşı karşıya kalabileceği bir durumdur motorun hararet yapması. Bir aracın motorunda hararet oluşmasına neden olabilecek birden fazla faktör bulunur.

Yolda seyir hâlindeyken aracınızın motorunun hararet yapmasının üç nedeninden ilki, yoğun trafikte kalan otomobilin soğutma suyu devridaimi durur. İkincisi otomobil yoğun trafikte rüzgâr alamadığından suyunu soğutmak için radyatör fanı ile suyunu soğutmaya çalışır. Soğutma sistemi arızalı otomobiller ise aracın fan açmasına rağmen su kaynatırlar. Diğer sebep gizli hararet olarak adlandırılan pistonun üzerindeki patlamanın hararetidir. 

Hararet Yapan Motora İlk Müdahale 

Motorun hararet yapmasıyla yola devam etmeniz hâlinde, aracınızın yanmasına ve daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabilirsiniz. Bu durum hem sizin hem de aracınızın güvenliği açısından son derece tehlikelidir. Motor hararet yaptığında aracı istop edip, kontağı çalıştırmadan trafiğin olmadığı noktalarda kenara çekerek suyun soğumasını sağlayabilirsiniz. Aracınızın motorunda hararet olduğu takdirde kesinlikle hareket etmemelisiniz.   

Emniyetli bir bölgeye aracınızı çektikten sonra dikkatle kaputunuzu açın. Kesinlikle radyatör kapağını açmayın! Aksi taktirde kaynamış olan su fışkıracaktır ve size zarar verecektir. Aracı çalıştırmadan yarım kontaktayken kaloriferi sıcak konumda açın. Motorun soğumasını bekleyin. Motor soğuduktan sonra su eksilmişse ilave edin ve aracınızı oto servis veya tamircinize mutlaka kontrol ettirin.

Motoru Soğutma Suyu Nedir?

Aracınızda bulunan motor soğutma suyu bir çeşit antifrizdir. Radyatör vasıtası ile soğutulmasından sonra motor bölümlerinde gezerek, motorun hararet yapmasını engeller. Radyatör fanının arızalanması, fan müşirinin bozulması ve motordaki su sirkülasyonundaki boruların su kaçırması nedeni ile motor hararet yapar.

Motor Hararet Göstergesi İdeal Derecesi

Aracınızla seyir hâlinde iken, aracınızın göstergeler kısmında motor hararet göstergesi bulunmaktadır. Gösterge de 50 ila 150 derece arasında sıcaklık dereceleri bulunmaktadır. Bu dereceler arasında 80 derece seviyesi aracınızın ideal motor sıcaklığını gösterirken; derecenin yükselmesi, aracınızın motorunda hararet oluşumunu simgeler.

Radyatör Arızasının Motora Etkisi

Radyatör motorun soğumasına yardımcı olan motor soğutma sıvısı (yani suyunu) soğutmakla görevlidir. Ancak motor, radyatör çalışmasındaki herhangi bir arızadan kaynaklı, soğutacak suyun gelmemesi nedeni ile hararet yapacaktır.

Hararet Müşiri Ne İşe Yarar?

Araçlardaki motor hararet müşiri bir nevi otomatik jikle görevini üstlenir. Motor beynine soğuk bilgisi yerine sıcak bilgisi yollaması durumunda, motor beyni zengin karışım yerine normal karışım yollar. Bu da aracın çalışmasını zorlaştırabilir. Bu gibi bir durumda aracınızın servisinize gösterilmesi kesinlikle en doğru sonucu almanızı sağlayacaktır.

HARARET YAPTIRMAMAK İÇİN NASIL OTOMOBİL KULLANILMALI?
Öncelikle seyir halinde iken vites boşa alınmamalı, vites boşa alındığında soğutma suyu devridaimi duracaktır. Araç fan açacaktır. Fanın yetişmediği yerde otomobil su kaynatır. Periyodik kontrollerinin zamanında yaptırılmış olması gerekmektedir. Yokuş inişlerinde ayağınızı gazdan çekin. Kompresörde ilerlerken otomobilin motoru rüzgar vasıtası ve motorun içine dolan hava ile soğuyacaktır. Çok sıcak zamanlarda motora fazla yüklenilmemeli ve aşırı devirli otomobil kullanılmamalıdır. Eğer devirli kullanılırsa aracın motoru da zarar görür, hatta keçelerinden yağ kaçırabilir.






YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
VİDEO GALERİ
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI